Hvad er abstinenser?

Helt grundlæggende så er abstinenser en fællesbetegnelse for symptomerne, som der kan forekomme, når det er du stopper med at drikke alkohol efter et alkoholmisbrug over en længere periode. Som tidligere nævnt, så er der forskel på forskellige symptomer.

Alkohol abstinenser efter misbrug

Det er aldrig let at stoppe med at drikke, når det er man i en længere periode har haft et overforbrug af alkohol. Man vil som regel gøre hvad man kan, for at skære ned på forbruget, og når man gør det, så er der stor risiko for, at man kan få alkohol abstinenser. Det kan både være fysiske og psykiske abstinenser, og nogle er milde, imens andre er alvorlige. Det vigtigste er dog, at man tager abstinenserne seriøst.

Fysiske abstinenser

De fysiske abstinenser man oftest ser, er hovedpine, tendens til at svede, hjertebanken, muskelsmerte og til sidst kvalme og opkast. Noget af det værste og formentlig også noget af det mest ubehagelige er det, som man kan opleve i et af de værste scenarier. Det der kan ske er, at man får abstinenskramper, som er så kraftige muskelkramper i hele kroppen, hvor man så mister bevidstheden. Det er specielt derfor, at det er så vigtigt, at man søger hjælp hvis det er, at man oplever nogle former for alkohol abstinenser.

Psykiske abstinenser

De fysiske er i modsætning til de psykiske lette at enten mærke eller De psykiske abstinenser kan nemlig være meget uhåndgribelige og svære at handle på. De mest almindelige psykiske abstinenser som man ser, er nervøsitet, indre uro, rastløshed, angst, depression, irritation og søvnforstyrrelser. Hvis de tager overhånd, så kan det udvikle sig til en alvorlig form for abstinenser, hvor man oplever synshallucinationer. Man ser altså ting, som slet ikke er der, hvilket ofte vil resultere i angst, uro og forvirring. Det er blandt andet noget, som bliver betegnet for at være livstruende, hvis ikke man får hjælp.

Hvorfor får man abstinenser efter alkohol?

Det er noget som de færreste egentlig ved. Helt naturligt vil kroppen og hjernen reagerer, når det er man ændrer sine vaner. Det samme gør sig gældende når man skruer op og ned for alkoholindtaget, og særligt hvis man stopper helt med at drikke. Drikker man alkohol ofte, så vænner man nemlig hjernen til, at den skal være påvirket af alkohol, og når så påvirkningen forsvinder, så reager kroppen. Reaktionerne er så det, som man kalder for abstinenser.

Abstinensbehandling

Man kan vælge at behandle alkohol abstinenser med en medicinsk afrusning. Man bør dog gøre hvad man kan, for at behandle abstinenser, så man undgår de alvorlige fysiske og psykiske symptomer, som kan forekomme, hvis ikke man får gjort noget ved abstinenserne. Hvis man har haft et alkoholmisbrug i længere tid, så er den velkendte ”kolde tyrker” sjældent godt. Da man ligesom går fra 100 til 0 på ingen tid, hvilket aldrig er godt. Man skal derfor søge hjælp og få folk som har viden på området til at afgøre, hvad man bør gøre, og hvilken form for behandling der vil være bedst.

Hvornår bør man reagere?

Det er noget man selv skal være opmærksom på, men et godt tip er også til de pårørende, at de skal være opmærksomme. Tilbagevendende abstinenser er noget man bør være yderst opmærksom på, da det er et meget skidt tegn. Det typiske tegn på at abstinenserne hele tiden vender tilbage er, at forbruget af alkoholen har udviklet sig til et problem, som kræver behandling. Det er typisk ikke længere noget, som man kan ordne på egen hånd, eller indenfor husets fire vægge. Derfor skal man som pårørende være vågen, og man skal turde sige til, hvis man synes det virker som om, at der er problemer eller lignende.

Back to Top