Prøv et VPN

VP-hvad?  VPN. Som i Virtuelt Privat Netværk. Det er en internetforbindelse hvor du bruger en ekstern server til at køre din internetforbindelse igennem. Den slags server kaldes for en Proxy-server. VPN har mange fordele og her finder du en liste over de bedste vpn udbydere.

Der findes både gratis og betalingsversioner for VPN. Gratis VPN har naturligvis den fordel at det ikke gør din internetforbindelse dyrere. Og du nyder stadig fordelene. Men vi har efterhånden lært at noget der kaldes for ”gratis” på nettet, ikke altid er uden omkostninger alligevel.

Data er i dag en udbredt og universel valuta. Dvs. at dine og mine personlige oplysninger kan sælges. De sælges af alle der kan få dem til alle dem der ønsker, og betaler penge for dem.

En gratis VPN der bl.a. skal forbedre datasikkerheden og, men til gengæld sælger netop disse data til andre, er nok ikke smart.

Mange lag i internetforbindelsen

De fleste gør sig nok ikke ret mange tanker over, hvordan det fungerer, og hvad der sker, når man går online med sin bærbar eller smartphone. Det fungerer bare.

Og sådan skal det også være, det er det vi betaler for. Men det kan måske være en god ide at vide lidt mere om det. Når man går online sker der mange ting i baggrunden, som vi normalt ikke aner noget om.

Inden en webside er synlig på din skærm er der sket en udveksling af utallige data-blokke igennem mange interfaces og lag. Netkort, router, ISP backbone server, DNS server, for at nævne nogle få. Og de står endda forskellige steder i verden.

De signaler du får på skærmen kan med lynets hastighed være rejst flere gange rundt om jorden allerede. På et splitsekund.  

Datasikkerhed og VPN

VPN gør din forbindelse mere sikker. Når du bruger VPN går din forbindelse igennem en ekstra server. Og denne server opretter så en direkte, og lukkede forbindelse til din computer eller smartphone.

 Denne direkte forbindelse er krypteret og kan ikke ses udefra. En hacker kan fx ikke se din I.P. adresse medmindre han hacker sig ind i VPN serveren hvor han teoretisk set, vil kunne finde din I.P. adresse i en database.

Men du kan væresikker på, at det er en hel del mere udfordrende at hacke sig i en VPN server, end i din computer eller mobil. Selve VPN forbindelsen mellem serveren og din terminal kan slet ikke hakkes.

Den kaldes for en ”tunnel forbindelse” fordi den løber igennem en virtuel tunnel. Og tunnelens vægge er uigennemtrængelige. Virtuelt set, naturligvis.

Hvad kan VPN bruges til?

Den gør din internetforbindelse mere sikker og gemmer din I.P. adresse så den ikke kan hackes. Med en VPN service kan du vælge mellem mange forskellige server placeringer.

Den I.P. adresse du bruger, bliver sendt ud af Proxy serveren. Derfor tror den webside du logger på, at din computer står samme sted som proxy serveren.

Fx, når du logger på Website A igennem en proxy server i New York, ser det ud for Website A som om din computer, eller smartphone, befinder sig i New York. Det kan der være mange fordele i.

Back to Top